Co jsou to vlastně biopotraviny a jak se v nich vyznat?

Značně nadnesený román Michala Viewegha BIOmanželka se s vtipem strefuje do milovníků zdravé stravy a životního stylu, kteří to tak trochu přehání. V čem ale byla hrdinka jeho knihy vlastně tak „šáhlá“. Pojďme se podívat, co to často omílané BIO vlastně znamená.
 zrna pšenice

Bioprodukt a biopotravina

 
Základem pro každou biopotravinu je bioprodukt. Bioprodukt je produktem ekologického zemědělství. To znamená, že splňuje určité normy pro chov zvířat, která jsou chována v humánních podmínkách a neměla by trpět. Dalším faktorem je šetrnost k životnímu prostředí, kdy nejsou používána toxická umělá hnojiva a pesticidy, ale látky šetrnější k vodě, kterou pijeme i vzduchu, který dýcháme. Stejně tak se ekologické zemědělství staví odmítavě ke geneticky upraveným potravinám.
Zemědělci, kteří bioprodukty vyrábějí jsou přísně kontrolováni a dostávají více peněz než ti běžní. Ekologické zemědělství vyjde dráž, což samozřejmě zvedá i cenu produktů.
 
Biopotravina je potom zboží vyrobené z bioproduktů. Jak ji v obchodě poznáme? Biopotraviny se prodávají ve specializovaných obchodech se zdravou výživou, ale v dnešní době už i v běžných supermarketech. Musí být označené předponou „bio“ nebo přívlastkem „ekologický“ v názvu plis chráněnou značkou bioprodukty. Poznáte je tedy docela snadno.

krávy v Rakousku

Proč kupovat biopotraviny, když vyjdou dráž? Je to ten „podfuk“, o kterém se tak často mluví?

 
Ekologické zemědělství je šetrné k planetě, ne které žijeme. Ovšem, co je nám asi bližší, mají logicky i lepší kvalitu. Jednak protože zvířata, která se chovají na ekofarmách zažívají méně stresu.
Je jim proto do krve vyplavováno méně stresových hormonů, které mohou výrazně ovlivnit kvalitu masa. Navíc pak budeme mít z vepřové pečeně možná i lepší pocit na duši.
Jednak proto, že ekofarmy jsou prostě čistší a lépe udržované díky kontrolám.
 
Jestli vás zajímá víc, doporučit můžu zajímavé knihy 90 argumentů pro ekologické zemědělství a Biopotraviny v kontextu ideologie zdraví.
 
Jistě, u nás to zatím s ekologickým zemědělstvím není tak úplně ideální a u mnohých produktů se můžeme i spálit, ale myslím, že předpona BIO má svou budoucnost. Vzorem nám mohou být západní země, kde ekologické zemědělství začíná být naprostou samozřejmostí.

Co jsou to vlastně biopotraviny a jak se v nich vyznat?
Ohodnoťte příspěvek

Autor příspěvku: