ZMRZLINA

Zmrzlina se samozřejmě nejí jen v létě, využití najde i při různých oslavách, v kavárně jako dezert po večeři a takto bychom mohli pokračovat.

V dnešní době je velké množství příchutí i druhů, dělí se do několika základních skupin, kdy je hlavní množství a druh použitého tuku, také ovocných složek, za úplně nejkvalitnější můžeme označit sorbet, za nejméně kvalitní takovou, u které je použit tuk rostlinný.

Zmrzlinu můžeme rozdělit do několika základních skupin:
–        smetanové zmrzliny– v těch není žádný rostlinný tuk, obsahují tuk mléčný
–        mléčné zmrzliny– také neobsahují rostlinný tuk, mléčného tuku však obsahují méně než zmrzliny smetanové
–        vodové zmrzliny– ty neobsahují jak rostlinný, ale ani mléčný tuk
–        ovocné zmrzliny– v té také není žádný tuk, je vyrobena z vody, která obsahuje ovocné složky
–        sorbet– u toho se tuk nesmí přidávat nikdy, měl by obsahovat co nejvíce procent ovocných složek
–        italská zmrzlina– ta se vyrábí pouze ze smetany a ovoce (čerstvého), nepoužívají se při její přípravě žádné tuky, ale ani voda, a žádné příchutě, bývá zpravidla o něco dražší

Pokud si přece jen nejsme jisti, co v kupované zmrzlině vlastně jíme, a hlavně pokud máme malé děti, kterým chceme dopřát jen to nejkvalitnější a nejzdravějšího, není nic jednoduššího než si zmrzlinu připravit doma. Výroba není vůbec složitá, stačí mít doma mrazák a popř. nějakou formu na zmrzlinu, v prodeji jsou i „formičky“ na nanuky.

Jakou zmrzlinu si můžete doma vyrobit:
Druhů a receptů na domácí zmrzlinu je nespočet, můžete si vyrobit např. ovocnou – budete potřebovat jen ovoce, vodu a cukr, čokoládovou – u té budete potřebovat mléko, cukr, čokoládu na vaření, smetanu ke šlehání, jogurtovou – k přípravě potřebujete bílý jogurt, cukr, citronovou šťávu, a pokud budete chtít, tak ovoce, tvarohovou – k té bude zapotřebí tvaroh (záleží jakou chcete příchuť, podle toho může být ochucený), zakysaná smetana a cukr, pokud některou z těchto zmrzlin chcete servírovat jako „nanuky“, není nic snazšího, než koupit čokoládu na vaření a v té namáčet.

Autor příspěvku: marienbad-thc.cz