Vydržte a úspěch se dostaví!

Přesně vím, jak to chodí, když někdo podniká a hlavně, když začíná s podnikáním. Protože pracuji se začínajícími podnikateli již několik let, znám přesně průběh jejich rozjezdů. V jednoduchosti, i když samozřejmě ne u každého, to vypadá takto:

procento

1.       Výborný nápad a obrovská euforie
2.       Nadšení při zahájení práce na projektu – přípravné práce – euforie
3.       Nadšení při zřizování živnosti – všechno jde hladce, nic není problém – nadšení
4.       Investování svého času – dřina na detailech projektu – první nejistoty
5.       Realizace projektu – nejistoty, finanční investice bez návratu
6.       První počty – výsledná čísla v záporných hodnotách – váhání
7.       Nápad na vylepšení – mírné nadšení
8.       Nefunguje okamžitě – zklamání – další vlna nejistoty
9.       Ručník v ringu – podnikatel to vzdává

analýza

Nechci říct, že to je tak vždycky, ale většina lidí se opravdu vzdává velmi brzy. Je to samozřejmě naší přirozeností. Bojíme se riskovat. Bojíme se přijít o všechny úspory. Nechceme přijít o čas s rodinou. Máme strach z neúspěchu. Nechceme se namáhat. Při prvním neúspěchu máme pocit, že nás vesmír varuje, a že nám ukazuje, že toto není správná cesta. Následně nám potvrdí zaručeně dobrý kamarád nebo příbuzný, že opravdu to není to ono. A je to. Konec plánů, konec snů.
Ale proč? Myslíte si, že největší a nejúspěšnější firmy přišly s nápadem, hodily ho do placu a peníze se jim jen hrnuly? Rozhodně ne! Všichni podnikatelé si na začátku museli vyzkoušet jaké to, být zklamaným. Museli vydržet kritiku nejen klientů, ale také rodiny, kamarádů a známých. Ale vydrželi to, poučili se, vzali rozum do hrsti, učinili opravy a jeli dál. Bojovali o svůj úspěch a nevzdali se. Nevzdali se, nezhroutili se z kritiky a hledali cesty, jak vylepšit svůj plán a dosáhnout vrcholu.

financování

Pokud se tedy v tuto chvíli rozmýšlíte, zda máte zavřít svůj byznys, zda ukončit cestu za svým snem, protože už nemůžete, řeknu vám pouze jedno:
Když má člověk pocit, že už nemůže běžet, uběhne ještě jednou tolik.
A co vy? Poběžíte dál nebo zavřete krám a uděláte všem, kteří vám úspěch nepřejí, hezký den a snazší cestu k jejich cíli?

Autor příspěvku: marienbad-thc.cz